Ademwerk

Deze week schrijft Marc van Heyningen een gast-blog voor De Groei Praktijk. Hij is ademtherapeut en mindfulnesstrainer en neemt ons mee in de wereld van de adem. Want hoe adem je nou eigenlijk “goed”? En hoe zou het zijn om moeiteloos te ademen? Marc legt het uit:

“Ik moet naar mijn buik toe ademen”. Waar of niet waar?

Er komen regelmatig mensen bij me in de praktijk die geleerd hebben dat een buikademhaling "goed" is en een hoge adem of een borstademhaling "slecht".

Is dat echt waar? Ik zou zeggen ja en nee 😀

In rust zal een natuurlijke adem inderdaad met name vanuit het middenrif komen en zal daardoor de meeste beweging in je buik voelbaar zijn.

Ook dan is er beweging in je borstkas, al is die beweging klein. Een natuurlijke adem in rust verloopt via de hele romp en is op meerdere plekken waar te nemen.

Soms ervaren mensen een ademtekort, ook al proberen ze bewust naar hun buik te ademen. Dan blijken de borstkas en de ribben bijvoorbeeld amper mee te bewegen, waardoor het voelt alsof je niet volledig kunt inademen.

Dus ja, de adem zal meer via de buik verlopen in rust, maar geforceerd naar de buik toe ademen geeft veel mensen alleen maar meer stress. Een natuurlijke ademhaling dient ook moeiteloos te gaan 💨

Daarom werk ik in de ademtherapie veel met oefeningen die indirect de ademhaling beïnvloeden, zoals bijvoorbeeld eenvoudige bewegingsoefeningen die zorgen dat de wervelkolom en de borstkas flexibeler worden.

Of een aandachtsgerichte oefening waarbij de adem beïnvloed wordt door zachtjes in jezelf te herhalen 'De adem gaat vanzelf, de adem gaat vanzelf....'

Dit zorgt ervoor dat de adem weer in een natuurlijke flow kan komen zonder dat je daar hard je best voor aan het doen bent.

Het gaat juist over loslaten en leren ontspannen, in plaats van hard te gaan werken om je adem op orde te krijgen.

Directe ademhalingsoefeningen gebruik ik ook en daar is niets mis mee. Echter zie ik ze als een oefening. Stop er dus na 5 of 10 minuten mee en voel hoe je lichaam daarna uit zichzelf verder ademt. Hoe pakt je lijf het op? Dat navoelen is vaak nog belangrijker dan de oefening zelf.

Wil je meer weten over de symptomen van een "verkeerde ademhaling", hoe een natuurlijke ademhaling voelt en hoe je van een “verkeerde ademhaling” naar een gevoel van vrij ademen kunt gaan? Lees dan eens mijn artikel ‘Help, ik heb ademtekort! Herken de symptomen van een verkeerde ademhaling

 

Meer over Marc

Deze gast-blog werd geschreven door Marc van Heyningen. Hij is Ademtherapeut, Mindfulnesstrainer en Lichaamsgericht therapeut, in ‘s Gravenzande. Meer over hem vind je via www.silenz.nl.

 

Meer over Lisette

Wil je ook moeiteloos leren ademen? Bij De Groei Praktijk ben je aan het goede adres. Ademcoaching kan zowel digitaal als op locatie in Amsterdam. Lees hier meer over de methoden.

Vorige
Vorige

Growth mindset

Volgende
Volgende

Simpel geluk