Boek over burn-out
We doen van alles om onze (eigen)waarde te bewijzen. We zetten een tandje bij, werken nog wat harder, helpen even, rennen een stukje en vliegen de rest. Als de energie helemaal op is en het lijf ons tot een halt roept, worden we geconfronteerd met onze eigen limieten. Dat is nieuw, pijnlijk en soms best eenzaam.
Dit citaat van Annegreet van Bergen slaat voor mij de spijker op z’n kop: “De houthakker moest tot diep in de nacht doorwerken omdat hij geen tijd had zijn bijl te slijpen”.
Soms is het fijn om te weten hoe anderen met hun burn-out omgaan en welke lessen zij eruit getrokken. Aanrader: het boek “De lessen van burn-out” van Annegreet van Bergen.
Wat is een burn-out?
Stel je voor dat je de hele tijd “aan” staat, zonder tussendoor even op de pauzeknop te drukken. Je blijft maar gaan, wil dat alles goed loopt, wil iedereen tevredenstellen en alle deadlines halen. Totdat je lichaam en geest zeggen: stop. Dat is een burn-out in een notendop.
Je bent dan niet even “moe”, maar verkeert in een serieuze staat van mentale en fysieke uitputting. Alles voelt zwaar en overweldigend. Zelfs simpele taken, zoals een afspraak maken of de was doen, lijken soms onoverkomelijke obstakels.
In essentie is een burn-out het gevolg van langdurige stress. Het is alsof je (vaak onbewust en zeker onbedoeld) al maanden of zelfs jaren roofbouw op je eigen systeem hebt gepleegd. De verantwoordelijkheden die je ervaart in je werk, relaties, gezin of op andere gebieden kunnen hier allemaal aan bijdragen. Er is een hoop hoog te houden. En dan zegt je lichaam: nu is het genoeg. Het is alsof je jarenlang een marathon hebt gelopen zonder ooit te pauzeren.
Wanneer schakel je hulp in?
Veel mensen denken dat ze het zelf wel kunnen oplossen. "Even vakantie, en dan gaat het wel weer." Maar herstel van een burn-out is geen kwestie van een weekje rust. Het gaat om diepgaande veranderingen in hoe je met stress omgaat en hoe je je leven organiseert. Een burn-out coach of psycholoog kan je hierbij begeleiden.
In Amsterdam zijn er gelukkig veel goede coaches en psychologen die gespecialiseerd zijn in stress en burn-out. Denk bijvoorbeeld aan een coach die samen met jou kijkt naar zowel de oorzaken als oplossingen, én je lijf erbij betrekt. En nee, het is geen teken van zwakte om hulp te vragen. Sterker nog, het laat zien dat je bereid bent verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen gezondheid.
Het idee dat je het zelf zou moeten oplossen, is waarschijnlijk onderdeel van het probleem. Wanneer durf je uit te reiken en om hulp te vragen?
Als je je herkent in deze symptomen, weet dan dat er mensen klaarstaan om je te helpen. Maak die afspraak, want je bent het waard om weer opgeladen en vol energie te leven.