Omgaan met emoties
Dit gedicht van Rumi raakt me elke keer opnieuw. Het herinnert me aan de waarde van emoties, zelfs als ze ongemakkelijk zijn. De Nederlandse versie lees je hier:
Het Gastenhuis
Dit menselijk-zijn is als een gastenhuis
Elke ochtend arriveert een nieuwe gast
Een vreugde, een depressie, een gemeenheid,
een moment van bewustzijn komt
als een onverwachte bezoeker
Ontvang ze allemaal met open armen,
en verwelkom hun komst,
Zelfs als een menigte verdriet langskomt
die je huis met geweld leegveegt
van al zijn meubels
Zelfs dan, behandel elke gast met zorg
hij zou je weleens kunnen leegruimen
voor een stukje geluk
De donkere gedachte, de schaamte, de boosheid,
ontmoet ze lachend bij de deur
en nodig ze uit naar binnen
Wees dankbaar voor wie er ook komt
ze zijn brengers van wijsheid
de leraren van het leven
- vrije vertaling van Rumi -
Rumi’s “Het Gastenhuis” over omgaan met emoties
Het omarmen van emoties
Wat is het soms toch moeilijk om met pijnlijke gevoelens te zijn. Ze kunnen ons overweldigen of beangstigen. Als verdriet of boosheid plotseling opduikt, kan het voelen alsof we de controle verliezen en het ons volledig uit balans haalt. In die momenten lijkt het makkelijker om onze emoties te negeren, weg te stoppen of er zelfs voor weg te lopen. Maar emoties zijn als gasten die, hoe moeilijk ook, ons iets te leren hebben.
Vaak vluchten we naar ons hoofd, proberen we alles te analyseren en vinden we maar moeilijk rust. Dit over-analyseren kan leidt tot nog meer stress. We willen het liefst alles rationeel begrijpen, maar de werkelijke heling komt van binnenuit, en dat betekent leren omgaan met emoties door ze te voelen, te ervaren en te doorleven.
Lichaamsgerichte therapie: het lichaam als gids
In veel gevallen helpt het om niet alleen naar onze gedachten te luisteren, maar juist naar ons lichaam. Dit is waar lichaamsgerichte therapie een sleutelrol kan spelen. Lichaamsgerichte therapie is een vorm van therapie die zich richt op het bewust worden van lichamelijke sensaties om emotionele blokkades te doorbreken. Het idee is dat lichaam en geest een ondeelbaar geheel zijn en dat spanningen in het lichaam vaak samenhangen met onverwerkte emoties.
Veel mensen hebben de neiging om spanning vast te houden in hun lijf, vooral als ze moeilijke emoties ervaren. Dit kan zich uiten in gespannen spieren, vermoeidheid, hoofdpijn of zelfs chronische pijn. Lichaamsgerichte therapie helpt ons om nieuwsgierig te luisteren naar deze signalen en het lichaam te gebruiken als gids voor zelfinzicht.
Door ons lichaam weer te leren vertrouwen, gaan we onze emoties niet als vijanden zien, maar als natuurlijke reacties die, net als de gasten in Rumi’s gedicht, gewoon willen worden erkend en geaccepteerd. Emoties hoeven ons niet te overmannen; ze komen gewoonweg wat vertellen.
De kracht van adem
Het klinkt misschien eenvoudig, maar een diepe ademhaling kan ons helpen om in het moment te blijven als we veel voelen en om onze emoties op een rustige manier te ervaren. Het is een van de makkelijkste manieren om het lichaam te kalmeren en onze geest tot rust te brengen.
Wanneer ik voel dat een zware emotie me overvalt, helpt het om even stil te staan, diep adem te halen en mijn lichaam bewust te voelen. Door mijn voeten op de grond te plaatsen, mijn buik op en neer te voelen bewegen met de ademhaling, kan ik mijn gedachten laten kalmeren. Dit creëert ruimte voor de emotie om zich te uiten zonder me erin te verliezen. Deze techniek is een van de tools binnen de lichaamsgerichte therapie.
Emoties als tijdelijke gasten
Er is iets geruststellends aan het idee dat emoties slechts tijdelijke gasten zijn. Ze komen en gaan, net als de seizoenen. Soms blijven ze langer, soms zijn ze snel weer vertrokken. Elke emotie, hoe ongemakkelijk ook, heeft iets waardevols te bieden. Ze laten ons zien waar we vastlopen, waar we niet volledig aanwezig zijn, of waar we onszelf nog wat liefde mogen geven.
Stilstaan bij emoties is niet altijd makkelijk, maar het is een waardevolle oefening in het omgaan met emoties. We leren dat we niet hoeven te vluchten, maar dat we kunnen staan in het ongemak, wetende dat ook dit weer voorbij zal gaan.
Hoe ga jij om met gevoel?
Oefening baart kunst, en zo zit dat ook met voelen en emoties
Hoe doe jij dat, met gevoel? Welke technieken of benaderingen helpen jou om om te gaan met pijnlijke emoties? Misschien kan een eenvoudige ademhalingsoefening of het erkennen van een emotie als tijdelijke gast al het verschil maken.
Mag het best wat moeitelozer gaan?
Lisette is lichaamsgericht therapeut en coach in Amsterdam. Kennismaken? Dat kan! Klik hier om een gratis plekje te reserveren.