Omgaan met hoogsensitiviteit
Je loopt een ruimte binnen en voelt de sfeer meteen. Elk geluid en elke geur komt bij jou net iets harder binnen dan bij anderen. Je kijkt terwijl je praat steeds naar de gezichtsuitdrukking van de ander, om te pijlen hoe jouw boodschap aankomt.
Herkenbaar? Dan ben je misschien hoogsensitief (HSP). Maar wat betekent dat precies, en hoe kun je er op een gezonde manier mee omgaan?
Wat is hoogsensitiviteit?
Zolang je het bewust inzet, is HSP een grote kwaliteit. Je kunt details waarnemen waar anderen overheen kijken, voelt subtiele veranderingen in de omgeving aan en hebt een sterk ontwikkeld empathisch vermogen. Maar zoals elke kwaliteit, heeft het ook z’n uitdagingen. Hoogsensitieve personen (HSPers) ervaren de wereld intenser: geluiden, geuren, en zelfs emoties van anderen kunnen overweldigend zijn.
In mijn werk als HSP coach in Amsterdam begeleid ik regelmatig mensen die vastlopen vanwege hun grote sensitiviteit. Zonde, want met bewuste keuzes is HSP juist een kwaliteit.
Hoogsensitiviteit is eigenlijk een briljante overlevingsstrategie:
✔ De sfeer snel aanvoelen
✔ Gevoeligheid voor geluid, licht en/of geur
✔ Alert op de behoeften en emoties van anderen
Super herkenbaar 🙋🏼♀️. Waarschijnlijk heb je al vroeg geleerd om je omgeving te scannen en de behoeften van anderen in de gaten te houden. Want zo hield je het veilig en voorspelbaar.
Het nadeel?
Voor je weet sta je continue op de uitkijk. Je legt daardoor de aandacht buiten jezelf. Je energie loopt dus naar buiten. En niet naar binnen. Zonder dat je het doorhebt staat je systeem continue aan.
De kunst is om je 'antennes' bewust aan en uit te zetten. Hoogsensitiviteit wordt dan een kracht.
Hoe ga je gezond om met HSP?
Als je hoogsensitief bent, is het cruciaal om goed voor jezelf te zorgen en je eigen ruimte in te nemen. Anders loop je het risico uitgeput te raken. Hier zijn een paar praktische tips die in de sessies met mijn HSP cliënten regelmatig voorbij komen:
1. Leer je grenzen kennen (en bewaken)
Als HSP-er kun je de emoties van anderen zo sterk voelen, dat het je eigen behoeften overstemt. Maar wat wil je nou eigenlijk zelf? En waar ligt de grens tussen jou en de ander? Met lichaamsgerichte oefeningen leer je je antennes naar binnen te keren, je eigen behoeften kennen en je grenzen aan te geven.
2. Laad bewust op
Accepteer dat prikkels bij jou een niveautje dieper binnenkomen dan bij anderen. Leer herkennen wanneer het genoeg is geweest voor je systeem en gun jezelf rust. Rust is niet iets dat je moet verdienen. Het komt je toe, simpelweg omdat je een levend wezen bent. Maak ruimte voor regelmatige pauzes, of dat nu een rustige wandeling in de natuur is of simpelweg even alleen zijn. Even uit je hoofd, en in je lijf.
3. Zet je antennes bewust aan en uit
Het is oké om je antennes even naar binnen te halen. Je hoeft niet continue alert te zijn en aan te staan. Vraag je je weleens af waarom anderen zoveel energie overhebben? Waarschijnlijk omdat zij de focus niet continue op de buitenwereld hebben. En toch zijn ze er nog. Veilig en wel. Dat is iets om over na te denken ;)…
Wanneer schakel je hulp in?
Veel HSP's blijven lange tijd worstelen zonder hulp, omdat ze denken dat ze het "allemaal zelf moeten doen". Maar hulp inschakelen is geen zwakte. Een HSP coach of psycholoog kan je begeleiden in het leren omgaan met je sensitiviteit en je helpen om gezonde grenzen neer te zetten. Juist zo kan je het meeste toevoegen aan de wereld.
Als je merkt dat je constant uitgeput bent, snel overprikkeld raakt, of moeite hebt om in balans te blijven, is het misschien tijd om hulp te overwegen. In Amsterdam zijn er veel professionals, zoals HSP coaches en psychologen, die gespecialiseerd zijn in het begeleiden van hoogsensitieve personen.
Ik houd van mijn werk als HSP coach en lichaamsgerichte therapeut, omdat hoogsensitiviteit in mijn ervaring geen last maar juist een enorme kracht is. Samen kunnen we kijken naar de patronen die je energie vreten en manieren vinden om zelf achter het stuur van je leven te staan.