Steun zonder ongevraagd advies
We hebben allemaal van die momenten waarop we door iets heftigs gaan. Misschien is het een diagnose, een lastige periode, of een uitdaging in een relatie. Wat we dan het meeste nodig hebben is steun. Maar wat is nou echte steun? Hoe kunnen we er voor elkaar zijn zonder meteen in de fix-modus te schieten of met goedbedoelde adviezen te komen? Wat als we steun kunnen ervaren door écht aanwezig te zijn voor elkaar, zonder de druk om alles op te lossen?
“Houd je taai!
Wees geen lafaard
Laat je niet kennen
Geef nooit op”
Wat vertellen we onszelf en elkaar eigenlijk toch een hoop onzin. Vanuit een goed hart en met de intentie om de ander te steunen, maar werkt het ook? Twee voorbeelden:
“Houd je taai hè!” - Taai betekent hard en stug. Handig voor een schoenzool, maar niet voor ons.
“Laat je niet kennen” - Waarom niet eigenlijk? Wat is er mooier dan iemand écht te kennen, inclusief kwetsbaarheid?
Steun zonder ongevraagd advies
We voelen ons vooral gesteund als iemand er gewoon voor ons is. Zonder te proberen iets te repareren of snel advies te geven. Juist die verbinding, het gevoel dat je niet alleen bent, is veel krachtiger dan elke oplossing die iemand aan kan dragen. Lichaamsgerichte therapie draait precies om die connectie: het luisteren naar je lichaam en gevoelens, zonder meteen iets te willen 'fixen', bij jezelf of bij de ander.
Wat er eigenlijk gebeurt als iemand ons iets naars vertelt, is dat we ons daar ongemakkelijk over voelen. Om dat ongemak uit de weg te gaan, zij we geneigd om in de fix-modus te schieten. We willen iets doen of iets zeggen om de ander te helpen. Dat is begrijpelijk, maar in veel gevallen wordt de ander daardoor niet echt gezien of gehoord. Het probleem wordt dan niet erkend, maar eerder weggemoffeld. Het idee van "sterk blijven" of “door moeten gaan” kan juist druk geven. Het geeft namelijk de boodschap dat je niet open of raakbaar mag zijn, en dat er geen ruimte is om je emoties te uiten. Als we leren omgaan met ons eigen ongemak - en dat gebeurt is ons lijf - hoeven we niet meer direct iets te fixen en leren we om er echt voor de ander te zijn.
De kracht van echt luisteren
In plaats van direct te proberen iemand op te beuren, kunnen we veel meer bereiken door simpelweg aanwezig te zijn. Er echt even zijn, zonder oordeel of snelle oplossingen. Het klinkt eenvoudig, maar het is verrassend moeilijk om écht te luisteren en iemand de ruimte te geven voor zijn of haar gevoel. Als het" “lukt” om er gewoon even te zijn, geef je de ander daarmee een heerlijke vrijbrief om zichzelf te zijn. Er zijn geen verwachtingen vanuit jou, en dat is een enorme opluchting. In lichaamsgerichte therapie wordt deze verbinding tussen lichaam en geest verder onderzocht: hoe voelt het in je lichaam als je niet moet presteren of het goed moet doen? En hoe voelt het als dat wel moet van jezelf?
Als je iemand zonder oordeel ruimte geeft om te voelen wat er is, ontstaat er ruimte voor echte steun. In plaats van het meteen te fixen, geef je iemand de kans om zich te uiten en te ervaren dat je zijn of haar gevoelens niet wegdrukt. Het is een moment van verbinding.
Ruimte voor gevoel
Ruimte geven aan de ander betekent ook ruimte geven aan de kwetsbaarheid die we allemaal hebben. In plaats van iemand te vragen om "taai te blijven", kunnen we helpen door de ruimte te geven voor wat er is – zelfs als dat pijn is of onzekerheid. In lichaamsgerichte therapie leren we dat emoties ook in het lichaam opgeslagen zitten. Wanneer we niet tegen onze gevoelens vechten, maar ze in plaats daarvan de ruimte geven, komen ze in beweging en krijgen ze de kans om op te lossen. Zo verwerkt je gevoel, gewoon vanuit het lijf.
In plaats van te zeggen "Houd je taai!", kunnen we beter zeggen: “Het is oké om niet alles te weten. Het is oké om even niet sterk te voelen.” Dit soort woorden geven ruimte aan de ander om zichzelf te zijn zonder druk.
Hoe we steun niet goed kunnen ervaren:
De ander direct proberen op te peppen
“Toen ik…”
De situatie bagatelliseren
Hoe we steun wel goed kunnen ervaren:
Er echt even zijn
Luisteren zonder oordeel
Ruimte geven aan het gevoel van de ander
Niet zo simpel als het lijkt dus, iemand steunen. Wat zorgt voor de echte positieve lift die we elkaar willen geven? Dat heeft te maken met er echt zijn. En kan klinken als:
“Ik weet niet wat ik moet zeggen.
Jeetje, wat is dit rot voor je.”
“Vertel eens, hoe is dat voor je?”
“Stap voor stap. Je doet het zo goed.”
“Je bent moedig en sterk. Je kunt dit aan…
en als je het even niet meer weet, bel je me dan?”
Want hoe fijn is het als iemand er voor je is, 𝘇𝗼𝗻𝗱𝗲𝗿 gelijk allerlei oplossingen of adviezen te geven? Juist verbinding maakt het leven rijker.
Wat werkt voor jou?
Hoe voel jij je gesteund?
Nou, houd je taai hè!
O, nee.
Houd het zacht hè 😉
Zelf behoefte aan wat steun?
Lisette is lichaamsgericht therapeut en coach in Amsterdam. Kennismaken? Dat kan! Klik hier om een gratis plekje te reserveren.