Hoofd en hart op 1 lijn
Je hart volgen? Tuurlijk, maar dat brein is er niet voor niets!
Je hoort mensen weleens zeggen dat we uit ons hoofd moeten komen en naar ons hart moeten luisteren. Een tip waar ik persoonlijk weleens jeuk van krijg. Het klinkt natuurlijk logisch, dat hart en hoofd, maar volgens mij is er een perfecte middenweg.
Een stukje minder in ons hoofd leven lijkt me een goede eerste stap, omdat de meesten van ons voornamelijk in ons hoofd leven. Het is of we de uitgang niet meer weten te vinden 😉 . Iedereen die wel eens heeft geworsteld met eindeloze piekergedachten, weet precies wat ik bedoel.
We mogen dus zeker leren om ons hart wat meer te voelen en te volgen, maar ons brein is er niet voor niets. Het heeft zijn eigen waardevolle functies. Wat mij betreft is er dus geen strijd tussen hart en hoofd, maar kunnen we ze beter als partners beschouwen. Elk met zijn eigen unieke waarde. En dat kan versterkt worden met behulp van lichaamswerk, waarin we zowel ons lichaam als onze geest in balans proberen te brengen.
Je hoofd, je hart en lichaamswerk: hoe werkt het?
Als we te veel in ons hoofd zitten, missen we belangrijke informatie die ons lijf ons probeert te vertellen. Denk maar eens aan die spanning in je schouders wanneer je gestrest bent, of die knoop in je buik als je voelt dat er iets niet klopt. Het zijn signalen die je intuïtie en je lichaam je sturen, die regelmatig (zeker als we een druk hoofd hebben) totaal aan ons voorbijgaan. En tja, als we dat vaak genoeg doen, kunnen die signalen alleen maar luider worden – totdat je niet meer om ze heen kunt.
Daarom is het goed om af en toe een stapje terug te nemen en bewust te kijken naar wat je denkt, voelt en ervaart in je lichaam. Lichaamswerk kan je helpen om deze verbinding weer te herstellen en te begrijpen waarom je brein je soms in een cirkel houdt en je dus geen steek verder komt. Het is het proces van in contact komen met je eigen lichaam, zodat je niet alleen vanuit je hoofd, maar ook vanuit je hart kunt handelen.
Hoe je hoofd je kan helpen (zonder je te overweldigen)
Ons brein heeft een paar waardevolle en onmisbare functie, zoals:
✅ De consequenties op een rijtje zetten:
Wanneer je bijvoorbeeld een beslissing moet nemen, is het nuttig om een lijstje te maken van voor- en nadelen. Dat is waar je brein zich prima voor leent. Het helpt je om een helder overzicht te creëren en nuchter te kijken naar de feiten.
✅ Opties afwegen:
Soms zijn er zoveel keuzes dat het moeilijk wordt om te bepalen welke je het beste kunt maken. Je brein is als een ordelijke assistent die je helpt die keuzes te structureren en een weloverwogen besluit te nemen.
✅ Gedragspatronen herkennen:
Jouw brein houdt alles bij – van je gewoontes tot je reacties op bepaalde situaties. Door bewust te reflecteren op deze patronen, kun je belangrijke inzichten krijgen over waarom je je op een bepaalde manier gedraagt. En soms kunnen deze inzichten precies zijn wat je nodig hebt om verder te komen.
Maar, en dit is een grote maar… je hoofd heeft ook een vervelende gewoonte om te overdrijven en zich te mengen in zaken waar het niets mee te maken heeft. Wanneer gaat je brein verder dan nuttig is?
✘ De signalen van je lijf en je intuïtie overladen met oordelen:
Wanneer je lichaam je iets probeert te vertellen, is het niet handig als je hoofd daar meteen een oordeel over heeft. Bijvoorbeeld, als je spanning voelt, kan je brein snel de conclusie trekken dat je gewoon “moet ontspannen”, zonder te onderzoeken waar die spanning vandaan komt. En zonder eens gewoon bij die spanning te durven zijn.
✘ Je gedrag overanalyseren:
Je kent het wel: de neiging om elk klein dingetje tot in de details te ontleden. En dan kun je daar eindeloos over blijven piekeren. Het wordt een vicieuze cirkel, die je geen stap verder helpt. Soms moet je gewoon leren loslaten wat was en vertrouwen op wat je voelt, in plaats van alles uit te rekenen.
✘ Je gevoel bagatelliseren:
Je hoofd kan soms roepen: “Het valt wel mee, je moet gewoon doorgaan!” Maar je lijf weet precies wanneer het tijd is om een stap terug te nemen en te voelen wat er aan de hand is (in plaats van het gevoel weg te drukken). Met gevoel heeft je brein dus niets te maken.
Hoe je hart en hoofd samen kunnen werken
In plaats van je hoofd en hart tegen elkaar uit te spelen, kunnen ze elkaar veel beter aanvullen. Wanneer je je gedachten bewust inzet, zonder dat ze de overhand krijgen, kun je makkelijker in verbinding komen met je gevoel en je lichaam. Het is precies hier waar lichaamswerk haar kracht laat zien.
Lichaamswerk helpt je om je lichaam opnieuw te leren voelen, te begrijpen wat het je probeert te vertellen en het effect van emoties die in je lijf zitten te erkennen. Het helpt je om van je lichaam een partner te maken in plaats van een object waar je doorheen of langs “moet” werken.
Door je lichaam als het als gids te gebruiken, kun je veel makkelijker in balans blijven. Wanneer je hoofd en hart samen werken, ontstaan er geen conflicten. Ze helpen elkaar om met meer helderheid en rust door het leven te navigeren.
Balans in je hoofd en lijf
Dus, wil je nu echt je hart volgen? Tuurlijk! Maar vergeet niet dat je brein er is om je te helpen de juiste keuzes te maken, zolang je het niet laat overheersen. Je lichaam is een geweldige bron van informatie die je kan helpen in deze zoektocht. Als je leert luisteren naar je lichaam, je gedachten bewust inzet, en ruimte geeft aan je gevoel, ontstaat er een natuurlijke balans.
Lichaamswerk kan je helpen deze balans te vinden, zodat je hoofd en hart samen kunnen werken – zonder dat het een strijd wordt. Wanneer je die verbinding maakt, ontstaat er rust, helderheid en een dieper gevoel van vertrouwen.
Dus, voel en volg je hart, maar laat je brein je ook een handje helpen – met een beetje lichaamswerk op de achtergrond, kom je zeker verder!
Op zoek naar balans en mag het best een stukje moeitelozer gaan?
Lisette is lichaamsgericht therapeut en coach in Amsterdam. Kennismaken? Dat kan! Klik hier om een gratis plekje te reserveren.