Ongemak als teken van groei
Management Support publiceerde mijn artikel “De growth mindset: omarm ongemak”. En ik mag het gratis met je delen! Met praktische tips. Lees de tekst hieronder of download de PDF (die leest het fijnst) hier.
Growth mindset
Omarm ongemak
Iets nieuws leren kan ongemakkelijk zijn. Ik had het laatst nog, toen ik in een ruimte vol zwetende mannen begon aan mijn eerste Muay Thai les. Muay Thai is een gevechtssport waarbij je ook je ellebogen en knieën mag gebruiken. Dat past goed bij me, dacht ik, met een knietje hier en daar.
Daar stond ik dan, als kleine vrouw tussen de schreeuwende mannen. Ik zag om me heen de enorme impact van hun trappen en stoten op de boksbal. Mijn pogingen leken er niets bij. Want ja, hoe doe je dat eigenlijk, echt goed slaan? En jeetje, wat was het lastig om al die combinaties te onthouden. Al snel voelde ik me ongemakkelijk en ontheemd. Even sloeg de twijfel toe en vlogen mijn eigen gedachten me om de oren. “Ze vinden vast dat ik er niets van bak”, “Pas ik hier eigenlijk wel?” en “Ik houd er helemaal niet van als ik iets nog niet kan!”
Gelukkig ben ik niet de enige die het lastig vindt om iets nog niet te kunnen. Je eerste yogalessen (“Huh, maar dat kán toch gewoon niet?”), werken met een nieuw programma (“Wie heeft dit nu weer bedacht?”) of van baan wisselen; het zijn stuk voor stuk spannende situaties. We voelen ons al snel wat onbeholpen of stuntelig. Maar wat als we dat ongemak zien als teken van persoonlijke groei?
De Growth Mindset
Psychologe Carol Dweck deed jarenlang onderzoek naar motivatie en succes. Ze ontdekte dat mensen die zich de Growth mindset eigen maken, succesvoller zijn en meer doorzettingsvermogen hebben dan mensen met een Fixed mindset. Hoe zit dat?
Mensen met een Fixed mindset geloven dat kwaliteiten en vaardigheden vaststaan. Lukt iets niet? Dan kun je het blijkbaar niet of ben je tekortgeschoten.
Mensen met de Growth mindset geloven daarentegen dat je je als mens kunt ontwikkelen, en dat je vaardigheden niet vaststaan. Deze mensen gaan uit van het “nog niet”- principe. Dat je iets niet kunt betekent niet dat je hebt gefaald, maar dat je het “nog niet” kunt en dat je in een leerproces zit. Mensen met een Growth mindset blijken meer uitdagingen aan te gaan en zijn creatiever en meer oplossingsgericht dan mensen met een Fixed mindset.
Als we een fout maken of als onze poging om iets voor elkaar te krijgen mislukt, zijn we al snel geneigd om flink kritisch over onszelf te denken. En dit is precies waar de Growth mindset goed van pas komt. Door je eigen fouten en onhandige pogingen als experimenten te zien, gun je jezelf de ruimte om te groeien. Je kunt het misschien “nog niet”, maar juist dat betekent dat je in een groeiproces zit en dat je onwijs veel aan het leren bent!
3 omdenkers
Wil je milder voor jezelf zijn en genieten van je eigen leerprocessen? Bestempel je pogingen dan niet als mislukking en sta open voor nieuwe lessen. Hieronder vind je 3 om-denkers die daarbij helpen.
1. Niet-weten is een belangrijke drijfveer voor creativiteit
Als je nog niet weet hoe iets moet, heb je alle ruimte om het te leren. De meest creatieve oplossingen ontstaan als er nog geen vastgeroeste routines of protocollen in de weg zitten. Ben je iets nieuws aan het leren? Pak de kans om het van alle kanten te bekijken, stel nieuwsgierige vragen aan de mensen om je heen en ga op zoek naar de manier die bij jou past.
2. Een mislukking is de beste manier om te leren
Misschien ken je de uitdrukking “Ervaring is wat je krijgt, net nadat je het nodig hebt” wel. En zo is het natuurlijk ook. Elke poging geeft je belangrijke informatie over wat wel en niet goed werkt en helpt je om ervaring op te bouwen. Een fout of mislukking is dus een essentiële stap in je leerproces. Welke informatie kun je eruit halen? Wat weet je nu, wat je voor deze poging nog niet wist? Doe er je voordeel mee!
3. Ongemak is een teken van persoonlijke groei
We voelen ons pas ongemakkelijk, onhandig of zoekende als we uit onze comfortzone zijn gestapt. Die gevoelens zijn dus een prima teken! Blijkbaar bevind je je op nieuw terrein, anders zou het niet zo ongemakkelijk voelen. Gefeliciteerd, je bent aan het groeien.
Ongemak is geen teken van zwakte. Integendeel, het laat je zien dat je aan het groeien bent. Door je eigen ongemak te omarmen en je fouten als leermomenten te zien, geef je jezelf de ruimte om nieuwe ervaringen op te doen. Weg dus, met die onmogelijk hoge lat. Gun jezelf het leerproces en zie elke poging als experiment. Juist dan groei je het hardst!
Training van Lisette Dragt
Klaar om het experiment in een veilige setting aan te gaan en een grote stap in je persoonlijke ontwikkeling te zetten? Volg een training bij Lisette of boek hier een kennismaking.